Ocna Sibiului

Aşezarea romana rurala de la Ocna Sibiului punctul „Faţa Vacilor-La Făgădau” este situată pe prima terasă de pe malul stâng al Visei, la 2 km vest de oraş. Cercetările arheologice au debutat în anul 2004.

Materialul arheologic recoltat din săpături constă din unelte şi instrumente din fier şi bronz, cuie şi scoabe din fier folosite la construcţii, podoabe şi accesorii vestimentare şi îndeosebi ceramică într-o mare varietate de forme, tehnici de lucru şi calitate a pastei. Analiza materialului ceramic din aşezarea de la Ocna Sibiului, indică cu multă certitudine originea norico-pannonică a coloniştilor care au locuit aici. Elementele inconfundabile şi cu mare grad de certitudine în stabilirea etnicului sunt forma şi decorul în cele două tehnici Kammstriche şi Besenstrich ale unor oale şi vasele Dreifußschale. Analogii foarte bune în ceramica din complexele norico-pannonice se găsesc şi pentru alte forme îndeosebi pentru străchini şi farfuriile din pastă fină cenuşie şi roşie.

Obiectele din metal descoperite în aşezare reţin atenţia prin numărul şi diversitatea lor dar şi prin raritatea unora dintre ele în peisajul arheologic şi permit unele consideraţii cu privire la activităţile economice din aşezare şi la etnia şi nivelul şi particularităţile sale culturale. Menţionam in acest sens o balanţa (libra) cu braţe inegale, executata din fier si aflata intr-o foarte buna stare de conservare si o rotiţa dinţată din bronz folosita in mod cert pentru decorarea ceramici. Alte instrumente din bronz si fier si mai ales structura ceramicii ne indica cu multa certitudine ca in aceasta aşezare se executau vase cu specific cultural si etnic respectiv vase specifice comunităţilor norico-pannonice.

Importanţa sitului de la Ocna Sibiului constă în unicitatea lui pentru peisajul arheologic al Daciei romane. Este singura aşezare cercetată sistematic care a aparţinut unei comunităţi compacte şi omogene de colonişti norico-pannonici, cu un foarte pronunţat specific etno-cultural. Până în prezent astfel de comunităţi au fost cunoscute doar prin cimitirele lor (Caşolt, Calbor). Prin bogăţia materialelor arheologice şi prin complexitatea structurilor surprinse, prin starea sa de conservare staţiunea de la Ocna Sibiului oferă condiţii deosebite pentru instruirea si formarea unor competente specifice cercetării arheologice la studenţi.

Album foto

ocna sibiului
ocna sibiului
Reconstituirea unui cuptor de ars ceramică
Spălatul materialului ceramic
ocna sibiului
ocna sibiului
Munca pe şantier
Apus de soare la Ocna Sibiului