Menu:

News:

Concurs de programare PhP.

Read more...

Pentru mai multe noutati
Vizitati site-ul sau avizierul departamantului de Matematica si Informatica.

HTML5, CSS3, JavaScript si viitorul dezvoltarii Web

HTML5 nu mai e o noutate în domeniul online. Noua versiune a limbajului de mark-up a strârnit o mare forfotă pentru că reprezintă o alternativă veritabilă pentru Flash. HTML5 ne scapă de multe probleme. Oferă aceeași experiență dinamică precum un site bazat pe Flash chiar și pe dispozitive slabe din punct de vedere hardware și fără a avea nevoie de update-uri software. Un exemplu de site creat în totalitate cu HTML5 este pagina lui ASUS Transformer Prime. Singura cerință de sistem pentru HTML5 este un browser web actualizat. Un browser incompatibil cu HTML5 nu va reda efectele și animațiile. Puteți testa acest lucru dacă aveți instalată o versiune veche de Internet Explorer.

Joomla

Joomla este unul dintre cele mai bune instrumente Open Source destinat persoanelor cu fara prea multe cunostinte in programare, care vor să construiască un site funcţional, interactiv şi intr-un timp relativ scurt. S-a dovedit puterea acestui CMS (Sisteme de Management al Contentului) prin construirea rapidă şi ieftină a unui site şi prin declaraţiile dezvoltatorilor totodată.
În plus se poate customiza destul de uşor de către user folosind multitudinea de extensii (componente, module, mamboţi) şi template-uri existente pe piaţă. Unele se pot utiliza gratis (dezvoltate conform GNU), altele sunt componente comerciale şi pot fi cumpărate direct de pe siteurile producătorilor. În principiu Joomla! se "compune" din două părti: o parte de front end (ceea ce o să apară în browser vizitatorilor dvs) şi o parte de back end (administrator - unde aveţi access numai dumneavoastră).

CSS

CSS este acronimul de la Cascading Style Sheets si defineste modul in care sunt afisate elementele HTML. Pentru a intelege mai usor cum se lucreaza cu CSS sunt necesare cunostinte de HTML/XHTML. CSS-ul a fost introdus odata cu versiunea 4.0 a HTML pentru a rezolva probleme de afisare a paginilor web. Un CSS poate fi integrat intr-un fisier HTML in 3 moduri: inline (introdus in fisierul HTML in locul in care apare elementul HTML caruia i se va atribui stilul), intern (este introdus in fisierul HTML in tag-ul <head>) sau extern, salvat intr-un fisier cu extensia .css. Un fisier HTML (o pagina web) poate fi afisat in mai multe feluri utilizand stiluri CSS diferite.

PhP

Acest limbaj si-a inceput drumul in istorie în anul 1994 la imitiativa lui Rasmus Lerdorf. In urmatorii 3 ani a trecut prin trei rescrieri importante, incepand cu versiunea a IV-a, cand Zeev Zuraski si Andi Gutmans au rescris in totalitate motorul PhP.
Numit iniţial, Personal Home Page, trecand prin modificarile intervenite pentru a se alinia la conversia de numire recursivă GNU, acronimul acestuia a devenit Hypertext Preprocessor. Este un limbaj de programare proiectat special pentru WEB. Lucreaza in tandem cu cele doua componente: un browser de Web (Apache) si un server de baze de date (MySQL). Toate cele trei componente fac parte din categoria produselor Open Source.

MySQL

MzSQL este componentă integrată a platformelor LAMP sau WAMP (Linux/Windows-Apache-MySQL-PHP/Perl/Python). Popularitatea sa ca aplicaţie web este strâns legată de cea a PHP-ului care este adesea combinat cu MySQL şi denumit Duo-ul Dinamic. Exista numeroase limbaje de programare pentru accesarea bazelor de date MySQL, cum are fi: C, C++, C#, Java, Perl, PHP, Python, FreeBasic, etc., fiecare dintre acestea folosind un tip spefic API. O interfaţă de tip ODBC denumită MyODBC permite altor limbaje de programare ce folosesc această interfaţă, să interacţioneze cu bazele de date MySQL cum ar fi ASP sau Visual Basic. În sprijinul acestor limbaje de programare, unele companii produc componente de tip COM/COM+ sau .NET (pentru Windows) prin intermediul cărora respetivele limbaje să poată folosi acest SGBD mult mai uşor decât prin intermediul sistemului ODBC. Creatorii acestui server: (Monty) Michael Widenius si David Axmark.

 

Visual FoxPro

În 1992, compania care deţinea acest produs, Fox Software, a fost cumpărată de Microsoft intrand astfel in categoria limbajelor OOP (Object Oriented Programming). Limbajul Visual FoxPro este unul din cele mai puternice limbaje de programare din categoria limbajelor de programare cu baze de date. Este un limbaj robust, simplu in comenzi si cu o putere deosebita in lucrul cu structura si informatiile din tabele. O data cu versiunea finala a pachetului Microsoft Visual Studio 10.0 este introdus un nou limbaj de programare F-sharp, iar versiunea superioara a lui VFP 9.0 nu se mai dezvolta iar Microsoft mai asigură suport pentru VFP 9.0 doar până în anul 2015.

Scopul acestui site este de tip didactic, cu increderea ca aici veti găsi informaţii si raspunsuri utile utile despre programarea in FoxPro în general şi despre Visual FoxPro în special.

Sperăm ca informatiile din acest site să corespundă cerinţelor dvs.; suntem deschişi oricăror sugestii.
Pentru orice sugestii aşteptăm un mail la una din urmatoarele adrese:

mircea.neamtu@ulbsibiu.roneamtu12@yahoo.com.